Address available upon request

PRICE ON APPLICATION

Beds 4
Baths 4
Cars 6
Land Size
48.62 a

View More Details

Address available upon request

Bespoke Architectural Award Winning Sanctuary

*VIEW BY APPOINTMENT - CALL FOR AN INSPECTION*

This property sits on 4 titles which have endless amounts of development opportunities.

Bedfordale House. A landmark architectural masterpiece of substance and distinction, transcending time, form and function.

This is the story of two people with a dream, a vision; the story of a spectacular residence crafted with love and passion, bursting with vibrancy and charisma. An extraordinary home, with extraordinary views, and an extraordinary life beyond compare.

Their dream, brought to life in a solar passive home with sustainable features, inspired by their love of Japanese architecture. An iconic, world class, multi award winning masterpiece epitomizing sublime harmony, perfect scale and refinement and the culmination of creative and design ingenuity from architect Suzanne Hunt and specialist builder Gransden Construction.

The most important considerations for the owners were to build an easy to live in, peaceful and spacious home that embodied the fundamentals of Japanese design principles. A home perfectly integrated within its landscape, with fluid, seamless connections between the house and its immediate surroundings and valley views from almost every window, now unobtrusively gracing the gently undulating terrain of the Perth Hills - an elegant, timeless, tranquil sanctuary set deep within 20 hectares of magnificently landscaped grounds.

Carved into the hillside, three single level stone and timber pavilions, topped with Canadian slate are anchored by a spine: a vast, curvilinear rammed earth wall extending through the home and encircling the heavenly Contemplation Garden. This magnificent home is a masterful synergy of contemporary spaces, with beautiful light infused interiors, timeless materials and a true connection to the outdoors offering breathtaking panoramic views across the valley. Exceptional design is complemented by beautifully considered, consistent finishes within skilfully crafted, bespoke interiors, creating an exquisitely soothing palette of natural materials comprising grey basalt and rammed earth walls, Bacagli dark travertine to floors, Victorian Ash ceilings and timber batten walls, Walnut veneer panelling and environmentally certified Burmese Teak for window and door frames.

Within the main pavilions, a sublime harmony of perfectly integrated areas bring family together, yet provide distinct spaces for study, sleep and solitude. Open plan family spaces are gloriously expansive, yet clearly defined by function. Floor to ceiling glass with frameless corner windows present the all-encompassing landscape as artwork to absorb, embrace, imbibe…

The fourth pavilion is a completely self-contained two-bedroom guest house, with expansive living/dining/ kitchen overlooking the valley. The final pavilion contains a 20m heated lap pool with a galaxy of shimmering, twinkling stars in the ceiling. Outside, pavilions are connected by Koi ponds, timber decking and stone paths through sculpted Japanese influenced gardens.

AWARDS:
2015 Housing Industry Awards (HIA) CSR Australian Home of the Year
2015 HIA Best Australian Custom Home Build Home of the Year
2015 HIA WA Home of the Year Award
2015 HIA Perth Home of the Year Award
2015 Bedfordale House: Timber Design Interior Fitout, Residential, Australian Timber Design Awards
2015 HIA National Peoples' Choice Award
2014 Bedfordale House MBA Most Liveable Home Award (Gransden Construction)
2014 Bedfordale House AIA Architecture Awards WA: Architecture Award for Residential Architecture
2014 Bedfordale House AIA Architecture Awards WA: Architecture Award for Interior Architecture

LOCAL, NATURAL MATERIALS USED WHEREVER POSSIBLE:
Grey Basalt walls
Rammed earth walls built from crushed boulders on site
Victoria Ash ceilings and timber batten walls
Environmentally certified Burmese Teak for window and door frames
Canadian slate roof
Bacagli dark travertine floors throughout and walls in all bathrooms

MAIN PAVILIONS:
Teak pivot front door
Victorian Ash batten walls, Grey Basalt walls, rammed earth 'spine'
Floor to ceiling glass with frameless corner windows
Master en-suite with wall of glass overlooking gardens, access to pool pavilion, walk in shower, oval freestanding bath, double vanity
Dressing room with Walnut veneer cabinetry
State of the art kitchen with Queensland stained Walnut cabinetry, Marron Seurat granite counters, Miele induction cooktop, steamer oven, pyrolytic oven, warming drawer, integrated microwave and dishwasher, integrated fridge/freezer, pantry
Garden room with glass roof, auto shades, three walls of bifold doors, kitchenette
Underfloor heating to master bedroom and bathroom, kitchen, garden room, guest bathroom
Electric blinds throughout with blockout in library and bedrooms
Floor vents for heating and cooling
Custom cabinetry, bespoke desks and bookcases
CCTV to gates , monitored alarm
Elevator to recreation room underneath main pavilion

GUEST PAVILION:
Two bedrooms
Open plan living, dining and kitchen with oven, dishwasher, fridge, pantry
Luxury bathroom

POOL PAVILION:
20m solar heated lap pool, beautiful mosaic tiles
Ceiling with galaxy of twinkling stars
Auto retractable pool cover
Rammed earth walls, Basalt stone floor, timber deck

SUSTAINABILITY FEATURES:
Solar passive design
East-west orientation
270kL rainwater storage tanks
20kW solar powered photovoltaic cells integrated into Canadian slate roof tiles
Solar hot water system
Low e glass, louvres
LED lighting
6.6kW stand-alone solar panels on workshop
Uninterrupted power supply

LANDSCAPED, JAPANESE INSPIRED GROUNDS:
2 bores plus spring fed dams and permanent creek
Reticulation
Producing fruit trees including chestnut, macadamia and mandarin
Koi ponds
Contemplation Garden
Drying courtyard
4 car garage

CONTACT GIOVANNI - 0401 300 648